Президентът на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист,

...
Президентът на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист,
Коментари Харесай

Зеленски наложи вето на закон за имуществените декларации

Президентът на Украйна Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога разгласи през днешния ден, че е наложил несъгласие на парламентарен проектозакон, който цели да задържи без достъп за необятната общност електронните имуществени заявления на лицата, заемащи обществени длъжности, съобщи Ройтерс.

Миналия вторник украинският парламент гласоподава възобновяване във военно време на достъпа до имуществените заявления на лицата, заемащи обществени постове, който беше спрян след нашествието на Русия през февруари 2022 година като мярка за сигурност, само че с една значима малка врата, както отбелязва Ройтерс - достъпът влиза в действие след една година.

" Вето. Тази заран от Върховната рада (парламентът на Украйна) пристигна закон, който резервира рестриктивните мерки, засягащи електронни имуществени заявления. Тези ограничавания са неприемливи. Декларациите би трябвало да бъдат открити за всички. Веднага. Не след една година ", написа Зеленски в приложението " Телеграм ".

Според него законодателите би трябвало да гласоподават отварянето на достъпа до електронния указател на имуществените заявления в този момент.

" Всъщност, в закона би трябвало да се внесе това значително изменение. За препоръчване е това да стане бързо ", съобщи Зеленски, представен от Укринформ.

По-рано през днешния ден ръководителят на Върховната рада, Руслан Стефанчук, подписа проектозакона за възобновяване на имуществените заявления във военно време. Документът бе изпратен за автограф до президента.

Законът въпреки всичко разрешава на лицата, които желаят техните имуществени заявления да са видни за всеки, да подадат непринудено заявление до Националната организация по предварителна защита на корупцията до данните им да има достъп.

Става въпрос за утвърждения на 5 септември от украинския парламент законопроект № 9534 „ За изменение на някои закони на Украйна за установяване на реда за подаване на заявления от лица, упълномощени да извършват функционалностите на страната или локалното самоуправление по време на военно състояние “, написа Българска телеграфна агенция.

Проектозаконът провокира публично неодобрение. С петиция, събрала 83 854 подписа на жители - при изисквани минимум 25 000 - от президента Зеленски бе поискано да наложи несъгласие върху документа и да го върне на Народното събрание с условието да бъде отворен достъпът до регистъра с имуществените заявления на длъжностните лица, показва Укринформ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР